Open/Close Menu Адвокатска кантора „Stefanova & Partners“ – Вашият верен помощик
Оспорване на уволнение чл.344 КТ
  • „Стефанова и партньори“ защитаваха служител, зает в сферата на образованието, чието трудово правоотношение беше прекратено, поради съкращаване в щата. За заеманата от клиента ни длъжност, в щатното разписание на учебното заведение бяха утвърдени две щатни бройки. В този случай, Кодекса на труда задължава работодателя да извърши подбор, кой служител да бъде освободен, при извършване на съкращението.
  • Кантората ни успешно зашити правата на клиента ни, спрямо когото бяха приложени неадекватни критерии за оценка, като целенасочено бяха кредитирани едни факти, при пренебрегване на други, които влияят на оценката на компетентността на служителя.
  • Съдът уважи иска, с който оспорихме прекратяването на трудовото правоотношение, като посочи, че критериите за оценка на служителите следва да са предварително определени, ясни, обективни и да дават възможност да бъдат проверени. Нарушението на тези принципи, основава незаконосъобразност на уволнението и възстановяване на уволнения служител на работа.
Stefanova & Partners
© 2021 Всички права запазени.
Дизайн и Seo от Optimiziraime.bg
logo-footer

   

           
Call Now Button